2024 Vinterlyskunstner Johanne Seines Nilsen

Vinterlysfestivalen 2024, 10. februar til 10. mars

Johanne Seines Nilsen

Vinterlyskunstner

Johanne Seines Nilsen er fotograf, også utdannet innen film, litteratur og ulike body-mind prosesser. I sin kunst jobber hun med ulike måter å saktne ned på og skape tilstedeværelse. Verkene spenner fra langsomme analoge foto-teknikker til film og lyd, hvor hun inviterer publikum til å delta aktivt, saktne ned, finne tilstedeværelse og ro. På denne måten søker hun å skape verker som gir en indre opplevelse hos den enkelte.

Velkommen til en utstilling som inviterer til å ha alle sanser åpne.

Født 1981, oppvokst i Mo i Rana, bor i Lofoten.

 

Om utstillingen

Utstillingen viser et spenn av arbeider med tilstedeværelse som tema – tilstedeværelse ved å saktne ned gjennom fotografisk teknikk, pust, sanseinntrykk og bevegelse.

Johanne Seines Nilsens langsomt fotografi er kontemporære fotografiske portretter i kollodium våtplate, en teknikk fra 1851 som består av håndlagde fotografier på glass. Personen på bildet kan blunke og puste mens den lange eksponeringen pågår, men ikke bevege på øynene. Gjennom hele prosessen settes det fysiske spor i objektet og det endelige uttrykket bærer preg av prosessen bildet har blitt til gjennom.

I de nyeste arbeidene flyttes fokuset over fra det å skape et uttrykk, til en søken etter å skape en indre opplevelse hos den enkelte i møte med verket. Publikum kan delta og saktne ned gjennom å engasjere sansene, pust og bevegelse.

Med den deltakende performancen PUST & POESI inviteres publikum til å være med og puste og lytte.

Kan det å puste skape en opplevelse av poesi?

 

Tidligere arbeider

Johanne Seines Nilsen fra Mo i Rana gjorde nasjonalt gjennombrudd med prosjektet JEG ER om temaet demens, i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen og NRK TV-aksjonen i 2013. Arbeidene hennes har blitt vist og innkjøpt ved PREUS museum for fotografi samt en rekke gallerier som Nordnorsk kunstnersenter, NorlandiART bygalleriet i Bodø, Svolvær kunstforening, Trondhjems Kunstforening, Formuesforvaltning, Galleri Bodøgaard, Lille Kabelvåg kunstgalleri og museum m fl. For arbeidet med JEG ER fikk hun Commendation Award fra Silver Eye Center of Photography, Pennsylvania. JEG ER ble også innkjøpt av Harald Møller samlingen. Hennes puste-installasjon Equinox ble nylig innkjøpt som utsmykning gjennom KORO til Narvik Brannstasjon og arbeidene hennes kan også sees ved Campus Helgeland.

Design og utvikling av Riktig Spor

Personvernerklæring

Go to top of page