2023 Havmannkunstner Sverre Gullesen

Årets Havmannutstilling åpner 6. mai og står til 13.august.

Sverre Gullesen

Havmannkunstner

Havmannutstillingen 2023:

“Portrett av et sted”

Sverre Gullesen fra Mo i Rana er billedkunstner utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og Ecole Nationale Superieure des Arts Visuels de la Cambre i Brussel. Han har tidligere jobbet med performance og sosialkoreografi, men har siden 2015 jobbet primært med skulptur og relieffer i betong.

 

Slagg er et biprodukt. Det vil si det som blir til overs når man har skapt det man vil ha. I årets Havmannutstilling er slagg fra industrien på Mo brukt som fragmenter fra samfunnsfjellet og blandet i betongen for å skape nye konstellasjoner.

Verkene på utstillingen består av fargerike skulpturer av pigmentert betong som er støpt i tekstilforskaling og deretter bearbeidet og presentert på gulv og som todimensjonale verk på vegg. I motsetning til tradisjonell forskaling, er materialet fleksibelt og formes under press av flytende betong. Skulpturens energi ligger i stor grad i de fysiske kreftene som virker under produksjonen; den vertikale linjen er ikke nøytral, den strekker seg enten oppover eller nedover, når den tunge bløte betongen presser materialet mot bakken i et forsøk på løsrivelse. To dimensjoner blir introdusert for den tredje og skaper et stillbilde av de fysiske kreftene. Som kunstner foreslår Gullesen en form for skulpturen. Den todimensjonale tekstilen, elastisiteten, tyngdekraften, trykkreftene, strekkreftene og flyteevnen til betongen skal gjennom en fordøyelsesprosess før verket får sin endelige form.

I Gullesens kunstnerskap er skulptur, politikk og sosial praksis naturlige sider av samme sak. Han bruker strategier fra modernismens formspråk, teknikker og materialer, men arbeidene fremstår snarere organiske og sårbare, som vrakgods og rester etter forrige århundres ‘store ideer’.

Bærekraft- og kommunikasjonssjef på Celsa, Susanne Nævermo Sand vil foreta den offisielle åpningen av Havmannutstillingen.

Design og utvikling av Riktig Spor

Personvernerklæring

Go to top of page